Dagens baktips- för bästa sockerkakan



Idag blev jag sugen på att baka en klassisk sockerkaka, som vanligt blev det inte en traditionell sockerkaka eftersom jag alltid måste spexa till saker och ting, det blev en kokostoscakaka (receptet finns här). Här ser ni mig i mitt fantastiska 60-talsförkläde som jag har ärvt av min farmor.

Tidigare, när jag var alldeles på tok för oerfaren och hade lite för bråttom med saker och ting i köket, brukade jag alltid blanda alla ingredienser samtidigt i bunken och köra elvispen på max. Inte konstigt att alla mina kakor blev sega, sjönk ihop i mitten o s v Dessutom förstod jag inte att man INTE ska öppna ugnen och titta på kakan, då sjunker den ihop. Det kan ju vara så att glaset i ugnsluckan finns av en anledning...

För en lyckad sockerkaka:

Tips 1: visp visp! - fluff fluff

Vispa ägg och socker (och vaniljsocker) riktigt riktigt jättepösigt!(innan du blandar i övriga ingredienser). Då blir kakan jättefluffig och mysig!

Tips 2: vetekli -  för en liiite nyttigare sockerkaka (inte för att en kaka ska vara nyttig men ändå)

Jag brukar alltid bröa formen med vetekli istället för ströbröd. Vetekli, framställt av vetekornets skaldelar och som innehåller mycket kostfibrer, kan man även ersätta en del av mjölet med när man bakar bröd, man kan panera fisk med det o s v. Very good!

Tips 3: citron -  jag lägger alltid till saften av en citron när jag ska baka en klassisk sockerkaka. Enligt mina smaklökar ger citronen sockerkakan en något saftigare smak.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0