Torsdagspaj - skinka&broccoli



Axel älskar paj. Vilket sammanträffande att han ville ha paj idag med tanke på filmen jag så igår haha (Waitress). Jag försökte lära honom att göra pajdeg idag men jag brukar alltid göra olika beroende på vilken paj jag gör eller vad jag har för ingredienser hemma. Jag förklarade iallafall att en klassisk pajdeg innehåller vetemjöl, margarin och vatten typ.. Idag gjorde vi en broccoli/skinkpaj. Liksom i filmen Waitress brukar även mina pajer bli lite unika, den ena pajen blir aldrig den andre lik och detta blev dagens recep:

Fridas Torsdagspaj (Broccoli, skinka och rödlök)

Pajdeg

4 dl mjöl
50 g kallt smör
2 tsk bakpulver (Jag gillar att ha lite bakpulver i pajdegen så att den blir lite matigare)
salt
1,5 dl mjölk

Blanda först mjöl med bakpulver och salt. Smula ner smöret och sist mjölken. Tryck ut degen i en form och grädda i ca 5-10 min, 200 grader. Under tiden förbereder du fyllningen.

Äggstanning 

3 ägg
1,5 dl créme fraiche
1,5 dl mjölk
salt, peppar
paprikapulver
lite soja (för att det är gott att blanda med créme fraiche, basen till många av mina pastasåser)

Vispa allt! Jag bytte ut hälften av mjölken till créme fraiche för en fylligare smak. Men det går lika bra med bara mjölk.

Tag ut pajformen och fyll med tärnad skinka, broccoli och rödlök på toppen. Obs! Stek broccolin innan annars blir pajen rinnig eftersom de flesta grönsakerna ofta innehåller mycket vätska. Häll över äggstanningen och toppa med ost.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

Alternativ fyllning, ex vegetarisk - skippa skinkan. Man kan ju testa att byta ut skinkan mot stekt bacon. Ibalnd brukar vi ha svarta oliver, tomater mm. Det är bara att testa sig fram!

Färskpotatis regerar!


Jag var hemma hos Suzanne nyss för att hämta lite saker, bl a innehållet i deras kyl eftersom de åker på bröllopsresa idag. Jag fick bl a lite färskpotatissallad. Eftersom det blev lite morötter och färskpotatis kvar från gårdagens middag blev det perfekt att fylla ut salladen med. En perfekt lunch av rester och det bästa sättet att piffa till köttbullslunchen.

Kall färskpotatis (kokt eller ugnsbakad)
Olivolja
En skvätt balsamvinäger
Rödlök (lägg löken i olja en stund innan så blir den lite mildare)
Créme fraiche
Grön sallad, gurka och paprika
Rädisor, gröna bönor

Sen är det bara att hacka allt i mindre bitar och gegga runt med créme fraiche, olja och vinäger. Salta och peppra efter behag. Man kan dryga ut salladen med  vad som helst, efter tycke och smak. 

Passa på att köpa färskpotatis! Sjukt billigt och sjukt gott! Man kan göra mängder av olika potatissallader, potatis i ugn eller bara koka och äta med smör mmmmm

Dagens filmtips - Waitress

Igår när Inga var här hade hon med sig en film som hon har pratat om, Waitress. Filmen handlar om en tjej som är olyckligt gift, fattig och jobbar på ett fik. Inte vilket fik som helst utan Joe´s pies diner där hon är mästare på att göra pajer. I hennes jobb ingår bl a att skapa nya pajer vare dag. Man blir extremt sugen på att baka paj och ÄTA PAJ när man ser den. Namnen på hennes pajer är inspirerade från hennes liv som ex "Bad baby pie", "I hate my husband pie", "Falling in love pie" o s v. Tack Inga för att du tog med och visade filmen! Jag kan rekommendera den till alla pajälskare!



Fisk med spännande sås och färskpotatis i ugn



Axel och jag köpte billig fisk på Willy´s för några veckor sen, pangasiusfiléer. Vi har tidigare provat att panera och steka dem, inte gott. Vi gjorde dem i ugn en gång, inte gott. Men idag stekte vi bara filéerna rakt av i smör, salt och peppar, yes! Till detta åt vi ugnsgräddade morötter och färskpotatis med vitlökspersiljesmör samt en, som Axel kallade den, spännande sås.


Spännande sås (receptet slumpade jag fram på arla.se):

2 dl gräddfil
rivet skal från en halv apelsin
1/2 tsk stött fänkål
1/2 msk flytande honung
1/2 dl hackad gräslök
1 krm salt (eg. 2 krm men det blev på tok för salt tyckte jag)

Blanda allt och låt såsen stå i kylen någon halvtimme eller så.
Nästa gång ska jag prova att göra såsen med citron istället för apelsin!

Till morötterna och potatisen gjorde jag ett vitlöks-&persiljesmör:

ca 25 g smör
2 vitlöksklyftor
fryst persilja

Blanda allt och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper, ställ in i ugnen tills det nästan har smält, tag ut plåten och häll på potatis och morötter, blanda runt i smöret och ställ in i ugnen (200 grader) runt 20-30 min.

Godaste kokoskakan!




Som många vet så älskar jag kokos. Därför kunde jag inte låta bli att göra lite kokossmet på sockerkakan som jag bakade idag. Ibland brukar jag strö ett lager kokos i botten på kakformen innan jag häller i smeten men idag gjorde jag inte  slöversionen.


Sockerkaka med kokossmet (Recept från Leilas A piece of cake s. 35, favoritbok i hyllan just nu)

Gör en helt vanlig klassisk sockerkaka (se tips nedan för att få den perfekta sockerkakan). Under tiden kakan gräddas kan du börja koka kokossmeten.

Kokostosca

25 g smör
1/2 dl ljus sirap
3/4 matlagningsgrädde
2 dl riven kokos
1 dl strösocker

Blanda allt i en kastrull och koka ca 5 min. Ta ut kakan ur ugnen när den varit inne ca 25 min och bred på kokossmeten. Ställ in kakan i ytterligare 10-15 min

Inga kom hit  och provsmakade kakan med mig. Den smakade fantastiskt gott till kaffet. Lovely!

Dagens baktips- för bästa sockerkakan



Idag blev jag sugen på att baka en klassisk sockerkaka, som vanligt blev det inte en traditionell sockerkaka eftersom jag alltid måste spexa till saker och ting, det blev en kokostoscakaka (receptet finns här). Här ser ni mig i mitt fantastiska 60-talsförkläde som jag har ärvt av min farmor.

Tidigare, när jag var alldeles på tok för oerfaren och hade lite för bråttom med saker och ting i köket, brukade jag alltid blanda alla ingredienser samtidigt i bunken och köra elvispen på max. Inte konstigt att alla mina kakor blev sega, sjönk ihop i mitten o s v Dessutom förstod jag inte att man INTE ska öppna ugnen och titta på kakan, då sjunker den ihop. Det kan ju vara så att glaset i ugnsluckan finns av en anledning...

För en lyckad sockerkaka:

Tips 1: visp visp! - fluff fluff

Vispa ägg och socker (och vaniljsocker) riktigt riktigt jättepösigt!(innan du blandar i övriga ingredienser). Då blir kakan jättefluffig och mysig!

Tips 2: vetekli -  för en liiite nyttigare sockerkaka (inte för att en kaka ska vara nyttig men ändå)

Jag brukar alltid bröa formen med vetekli istället för ströbröd. Vetekli, framställt av vetekornets skaldelar och som innehåller mycket kostfibrer, kan man även ersätta en del av mjölet med när man bakar bröd, man kan panera fisk med det o s v. Very good!

Tips 3: citron -  jag lägger alltid till saften av en citron när jag ska baka en klassisk sockerkaka. Enligt mina smaklökar ger citronen sockerkakan en något saftigare smak.

Fridas vitaminbomb























Just nu sitter jag och dricker denna underbara morgondrink! Som vanligt brukar jag försöka ta det jag hittar hemma och koka ihop något spännande av. Idag blev det en vitaminbomb till frukost!

2 dl blåbär (frysta så det blir lite smoothiekonsistens)
2 dl mjölk
saft av 1/2 citron
1/2 tsk vaniljsocker 
några isbitar

Mixa allt!

Jag passade på att plocka så att jag har frysen full med blåbär när jag var ute i Grisslehamn sist (där Axel har sin sommarstuga). Blåbär är ju bland det nyttigaste man kan äta! Innehåller flera olika vitaminer, massor med antioxiderande ämnen och är  även bra för synen (vet ej hur stor mängder man behöver äta dock haha men det är alltid bra att få i sig vitaminberikade bär och frukter varje dag!) 
Citron är ju även, som vi alla vet, en bra källa till c-vitamin. 

Hoppas alla får en härlig dag i det nästan vackra vädret! Puss

Ciabatta




Denna vackra brödkorg fick jag av min syster i födelsedagspresent för många herrans år sedan och den har verkligen kommit till användning, tack för den!

Här kommer receptet på ciabattan som jag bakade idag (inspiration från Leilas A piece of cake, s. 156)

6 Bröd eller ett stort

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 1/2 dl vetekli 
5 dl vetemjöl
Ev kryddor, basilika/timjan/rosmarin eller liknande

Lös upp jästen i en bunke med vattnet och oljan. Tillsätt saltet, ev kryddor, och vetekli. 
Därefter rör du ner lite vetemjöl i taget. Eftersom jag inte har någon maskin så arbetade jag med degen för hand(!), denna ska man knåda i ca 10 min (helst i maskin). 
Smörj en plåt med olja och platta ut degen till en stor rektangel, strö över mjöl och låt jäsa under bakduk i 35 min. 
Dela upp brödet i 6 delar och grädda i mitten av ugnen (Bra tips som stod i Leilas bok, spraya lite vatten i ugnen) och grädda dem i ca 10 min. (Leila har durumvete i sitt bröd men detta bytte jag ut mot vetekli)

Dessa åt vi med aprikosmarmelad och ost till frukost tillsammans med en kopp Mollbergskaffe. Mmmmmmm


Världens godaste lasagne

Jag har kommit på det bästa knepet som gör lasagnen helt underbart god - Parmesanost!! Igår gjorde Axel och jag den godaste lasagnen vi någonsin gjort. 

ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
några färska champinjoner
1 burk krossade tomater
färsk basilika (fryst går lika bra!)
salt, peppar

Stek lök, vitlök,chili, champinjoner och sist nötfärsen (i denna ordning) Häll på krossade tomater och kryddor, låt koka en stund. Under tiden gör bechamelsåsen:

50 g smör
ca 1 dl mjöl
5-6 dl mjölk
1/2 tsk muskot
2 dl parmesanost, 1 dl vanlig riven ost
salt och peppar

Smält några matskedar smör, blanda ut med ca 1 dl mjöl. Tag av kastrullen 
Rör i 5-6 dl mjölk 
Koka upp igen och krydda med muskot och ev salt och peppar. Rör ner osten.

Lasagnen håller ihop bäst om man börjar med ett lager köttfärs och bechamelsås sen lägger man på de första lasagneplattorna. Fortsätt att varva och avsluta med köttfärs och bechamelsås med lite extra parmesan på toppen.

Grädda i ca 30 min, 175 grader. Servera med en god sallad, exempelvis med morötter, ruccola och grönsallad. Mums!

Jag bakade även ciabatta som syns lite dåligt på bilden. 

Jag brukar oftast ha i lite olika ingredienser beroende på vad jag har hemma för tillfället, den här gången blev det exempelvis chili och champinjoner. Det är också gott med gröna urkärnade oliver, morötter m m.


Fridas kärlekssaft



Igår var jag hemma hos farmor. Det är alltid lika mysigt att hälsa på min kära farmor och dricka kaffe så som kaffe bör drickas, i blommig kopp på fat! När jag och min syster rotade i farmors skåp hittade jag en saftställning som jag genast frågade om jag kunde få låna. Självklart fick jag det och inte nog med det så fick jag även 1 kg rabarber som hon hade i frysen. Jag tackade och bockade och gick genast mot torget för att köpa jordgubbar, nu skulle det bli saftkalas minsann! 

Så här gjorde jag min alldeles egna kärlekssaft 

2 Liter Rabarber/jordgubbssaft.

1/2 kg rabarber och 1/2 liter jordgubbar
1 1/2 liter vatten
5 dl strösocker
Saft av 2 citroner
Knappt 2 krm natriumbensoat (1 krm för varje liter saft, fungerar som konserveringmedel)

Koka rabarber och jordgubbar i vatten i ca 10 min. Pressa bären på insidan av kastrullen för att få ut så mycket bärsaft som möjligt. Sila saften, jag rekommenderar er att använda den fiffiga saftställningen! 
Släng bärrester och mät upp den avrunna saften. 
Koka upp  med socker och citronsaft. Blanda ut natriumbensoat med lite av saften och häll sedan ned i resten av saften. 

Häll upp saften i rengjorda glasflaskor (jag rengjorde dem genom att fylla dem med kokande vatten och låta dem stå så en stund)

Låt svalna!

Drick och njut! (Blanda 1+4)

Välkommen till Fridas Bakomat


I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina konster i köket. Det kändes som en utmärkt idé att skriva ned vad jag kokar ihop i köket om dagarna för att hjälpa mig själv att komma ihåg mina favoritrecept samt inspirera andra. 
Hoppas det ska smaka!

RSS 2.0