snabbFaLaFel


Jag blev så sugen på falafel idag när jag skrev ned det berömda falafelreceptet till en vän på fejan. Men eftersom jag läser franska på torsdagskvällar hinner jag inte tillaga något avancerat innan. Därför blev det en enklare variant idag, stekta kikärtsbiffar (vilken tur att jag hade kikärtor hemma!).

Kikärtsbiffar (snabbfalafel)

1 burk kikärtor
1 lök
1 vilöksklyfta
1 tsk sambal oelek (eller chili om man har det hemma, det brukar man ha i falafel)
1 tsk spiskummin
3-4 msk hackad persilja (jag brukar köra med fryst)
2 msk mjöl eller maizena
salt
olja eller smör att steka i

Skölj kikärtorna, hacka lök och vitlök. Mixa kikärtorna och löken tillsammans med övriga ingredienser. Rulla små bollar och platta ut till små biffar. Stek i ganska mycket olja några minuter på varje sida.

Till biffarna åt jag cous cous kryddad med lime (+ lite socker), sambal oelek, salt och peppar samt en klick lätt créme fraiche.

p.s Jag ska göra riktig falafel någon dag (som jag brukar fritera, lite knepigt men jag ska försöka förklara mina bästa knep) när jag har lite mer tid och alla ingredienser hemma.

studentskt-italienskt-matmål


Pasta med baconsås. Denna rätt är billig, enkel och god. En typsik studenträtt!

Baconsås

1 paket bacon
1 burk krossade tomater
1 lök (gul eller röd)
Vitlök
Tomatpuré om man har det hemma
Matlagningsgrädde (ej nödvändigt)
En nypa socker
Salt, peppar
(Sambal oelek, blev dagens ingrediens. Brukar variera såsen med lite olika ingredienser)

Fräs lök, vitlök och bacon. Tillsätt tomater, kryddor och en nypa socker för att förstärka tomatsmaken något. Häll i grädde om du känner för det. Låt puttra 5-10 min, kan koka upp valfri pasta under tiden. Jag brukar variera fullkornspasta med vanlig pasta, vill inte äta fullkornspasta för ofta eftersom magen kan bli känslig om man äter för mycket fibrer. Den behöver faktiskt lite onyttigt vitt bröd och vanlig pasta då och då!

Voilà! En superenkel, billig och smakrik studenträtt!

Rigatoni med ädelostsås


Jag lärde mig att äta ädelost d v s bluecheese (tycker det låter så äckligt på svenska) för bara något år sedan och nu tycker jag att det är supergott, speciellt till pastarätter. Här kommer ett tips på världens enklaste pastasås:

ca 200 g bluecheese (valfri)
3 dl matlagningsgrädde
salt, peppar

Koka upp grädden och rör ner osten tills den smälter. Servera till pasta. Jag älskar rigatonipasta för att såsen åker in i dem och det är mumma! 

Trattissoppa


I söndags ringde min kära mor och undrade om vi ville ha lite "trattisar". Hon och pappa hade åkt ut till skogen för att plocka mossa till jul och hittade bästa svampstället! Jag blev superglad och sprang till affären med detsamma för att köpa (matlagnings)grädde och färskt bröd (hann inte baka själv eftersom Axel och jag skulle till Sthlm för att se Massiv Attack). Hursomhelst så gjorde jag en underbart god och enkel soppa till lunch.

Trattissoppa

Några hg färsk svamp
1 gul lök
(vitlök)
3 dl matlagningsgrädde
svampbuljong
2 dl vatten
salt, peppar

Fräs lök och svamp på hög värme. Tillsätt vatten och buljong, därefter grädde. Smaka av med salt och peppar. Denna soppa är säkert god med en skvätt vitt vin i men jag hade inget hemma (brukar inte köpa matlagnigsvin för det står bara och blir surt i kylen) Annars brukar, iallafall inte jag, krydda svampsoppa för mycket eftersom jag vill behålla den underbara smaken av färsk svamp.

Energy!


Här är en riktig energidrink full av vitaminer och antioxidanter! Drick till frukost, mellanmål eller före/efter träning...typ

Mangosmoothie!

Mango (färsk eller fryst)
1 Banan
satsumas
en näve hasselnötter/valnötter
en näve havregryn
mjök eller yogurt

Mixa frukt och nötter, häll i mjölk och havregryn, rör om. Toppa med granatällpe eller mixa i den (vilket som)

Tips! Nötter och havregryn är bra att blanda i smoothien eftersom det gör att sockret från bären/frukten tas upp långsammare i blodet=energin räcker längre!

RSS 2.0