Pestopasta med sparris!


Igår köpte jag min efterlängtade sparris! Min syster började tröttna på mitt tjat om sparris så jag köpte två knippar färsk sparris igår. Jag stekte dem i smör och åt med hemmagjord pesto. Idag stekte jag resten av sparrisen och åt till pestopasta. Mums! Tänk att jag inte hade en aning om att man kunde göra egen pesto innan jag träffade Suzanne. Thank you, thank you!

Pesto

1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
stekta pinjenötter (en liten påse)
parmesanost (typ 1 dl)
olivolja (typ 1 dl)

Jag brukar alltid höfta lite med doseringen av ingredienserna. Man får smaka sig fram helt enkelt. Men börja med att mixa basilika, vitlök och pinjenötterna. Tillsätt olivolja och rör sist i parmesanosten.

Peston klarar sig i kylen 1-2 veckor och är supergod att ha till allt. Man kan blanda ut den med lite matlagningsyogurt och ha som dressing eller på pizza..eller till sparris :)

Glassigt värre


I tisdags testade jag att göra egen glass. Det var superenkelt och skitgott. Det blev vaniljglass med riven mörk choklas och daim. Till glassen serverade jag limesockrade jordgubbar (tips från Leila såklart)

Fridas glass

2 äggulor
1/2 dl socker
100 gram philadelphiaost
1,5 dl vispgrädde (jag körde på lättvisp, 20%)
2 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
20-30 gram mörk choklad
1 dubbeldaim

Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner osten tills smeten blir slät. Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner försiktigt i äggsmeten. Vispa äggvitor till hårt skum (så att du kan vända bunken upp och ned, ja du fattar). Vänd ner försiktigt i smeten. Riv choklad och hacka daim. Rör ner i smeten. Häll i en bunke eller avlång sockerkaksform. Frys i ca 5-6 timmar. Klaaar att äta!!

Fridas köttfärssås



Idag lyckades jag göra den godaste köttfärssåsen jag någonsin gjort! Tack vare de ingredienser jag har hemma för tillfället. Rödvinet som  blev kvar från helgen passade alldeles utmärkt i en köttfärssås med champinjoner och lite créme fraiche.

Fridas köttfärssås

1 msk smör
500 g nötfärs
1 (schalotten)lök
2 vitlöksklyftor
några champinjoner
3-4 msk tomatpuré
1 dl créme fraiche
1/2 dl rödvin
1 dl vatten
1 köttbuljong
peppar

Fräs lök och svamp i smör. Tillsätt färsen. Vatten + buljong. Häll i tomatpuré, créme fraiche, vin. Låt puttra 5-10 min.

Måndagssmoothie


Måndagar brukar vara gråa och tråkiga men denna måndag har börjat bra hittills med sol och världens godaste smoothie. Nu ska jag ut i skogen och fylla på blåbärsförrådet.

Måndagssmoothie

1 banan
saften av 1 apelsin
1 dl blåbär
1 dl mjölk
lite is

Mix mix!

Have a nice day!!

Tips på en bra grundsås

När jag gör pastasås har jag två favoritingredienser som jag ofta använder; créme fraiche och soja. Denna blandning passar till allt. Kyckling, bacon, skinka, grönsaker you name it. Det är en bra grundsås som går att variera på många olika sätt. Idag kryddade jag den med dragon, annars brukar jag krydda med lite örtkryddor, basilika eller timjan.

Dagens pastasås - kassler och champinjoner

ca 400 g rökt kassler
1 lök (valfri, som Östersjön)
några champinjoner
2-3 dl créme fraiche
1/2 dl vatten
en skvätt soja
dragon

Skär kasslern i små bitar, hacka lök och skiva champinjonerna. Stek allt i lite smör på ganska hög värme. Tillsätt créme fraiche, soja (inte för mycket men så att såsen blir ljusbrun typ) och kryddor. Koka ihop allt i några minuter. Servera till pasta eller ris. 



Vad vore livet utan Bea?




Förra veckan såg jag "Vad blir det för mat" med Per Morberg och blev så inspirerad till att göra egen bearnaisesås. Det är rätt så komplicerat och jag har gjort det en gång tidigare och misslyckats så efter det har jag varit lite rädd för att göra ett nytt försök. Men igår bestämde jag mig för att jag skulle klara det och det gjorde jag! Gissa om Axel blev stolt över mig :)

Bea a la Frida (ca 4 port.)

150 g smör
2 msk finhackad schalottenlök
nymald vitpeppar (ca 5 pepparkorn)
3 msk hackad persilja
2 msk vatten
2 msk vit balsamvinäger
3 st äggulor
1-2 tsk färsk dragon (finhackad)

Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda vatten, vinäger, peppar och persilja i en kastrull, koka upp tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort lök med mera och häll tillbaka vätskan i kastrullen eller i en rostfri bunke, jag tyckte det var enklare. Placera bunken i en kastrull med sjudande vatten och häll i dragon. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Därefter tillsätter du smöret under kraftig vispning, börja med lite i taget och häll det sedan i en tunn fin stråle. Vispa tills såsen blir tjock. Klart!! Det var väl inte så svårt ;)

Ett tips - låt den stå i kylen tills den stelnar lite.
En varning - den är farligt god!

Kokosdrömmar




Igår blev jag sugen på att baka mina egna drömmar! Dessa drömmar förvarar jag nu i min fina kakburk som jag har fått av min mor. Det är ingen mindre än drottning Elisabeth II som pryder denna vackra burk, köpt i en antikaffär i USA, och hon får vaka över mina drömmar så att jag kan sova lugnt om natten!

Kokosdrömmar ca 50 st

200 g smör - rumstempererat
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl kokos
2 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Vispa smör, socker och vanljsocker vitt och poröst. Blanda mjöl, hjorthornssalt och kokos och rör ner i smörblandningen. Låt kakdegen vila en stund.

Rulla ut lite deg i taget till långa korvar, dela korvarna i bitar och rulla små bollar av degen. Platta ut bollarna till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader ca 15 min. Låt kakorna svalna och stelna.

Förvara dina drömmar på en lugn och trygg plats där du lätt kan komma åt dem när du behöver dem ;)

RSS 2.0