Matig tomat & avokadosallad


Matvete och dinkel är två supergoda och nyttiga alternativ till pasta, ris m m. Man kan tillaga det och äta som det är, istället för ex. ris eller så kan man göra goda sallader. Här kommer ett exempel:

Tomat & avokadosallad
(8 personer)

5 dl matvete
2 mogna avokado
3 tomater
1/2 gurka

Dressing:
1 lime
3 tsk sambal oelek
1/2-1 msk socker
salt, peppar

Tillaga matvete/dinkel enligt anvisning, låt svalna. Hacka grönsaker och blanda med matvetet. Rör ihop dressingen och häll över blandningen.

Fylld fläskfilé med parmaskinka


Idag kom min familj över på söndagslunch. Chris (en god vän till Mattias), som är fantastisk i köket, gjorde en underbar fläskfilérätt med parmaskinka. Till denna gjorde jag en matvetesallad med avokado, tomat mm. Receptet på fläskfiléen kommer här:

Fylld fläskfilé med parmaskinka

fläskfilé (vi gjorde 2 st à 600 gr till 8 personer)
parmaskinka
ströbröd
olivolja
persilja
basilika
vitlök
salt, peppar

Blanda alla kryddor tilsammans med ströbrödet i en bunke. Skär en fåra i fläskfiléen och fyll med ströbrödsblandningen. Häll över olivolja och linda in köttet i parmaskinka. Köttet drar åt sig den härliga smaken från skinkan och blir mycket saftigt (ganska äckligt ord, jag vet). Därefter lindar du in alltsammans i ugnsfolie och lägger paketet i en ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i ca 30 min. Stäng av ugnen och låt paketet vila i ugnen ca 10-15 min.

Recept på salladen kommer ovan.

Pasta med rosa skinksås


Ännu en rätt som går att variera på många olika sätt! Häromdagen lyckades jag få till en riktigt god skinksås, som dessutom fick en härligt rosa nyans.

Rosa skinksås


400 gr kassler (skinka)
1 gul lök
Matlagningsgrädde (och lite vanlig grädde)
chilisås
sambal oelek (jag tog ca 2 tsk)
salt, peppar

Stek lök och skinka. Tillsätt grädde, chilisås och sambal oelek. Servera till pasta eller ris.

Fridaspytt



Pyttipanna är en fantastisk rätt. Så enkelt, så smidigt, så gott! Man bara tager vad man haver hemma i kylen, hackar i bitar och steker till en härlig pytt i pannan!

Fridaspytt

Ingredienser (valfritt)

6 färskpotatisar
4 kycklingkorvar
1 rödlök
1 grön paprika
krydda med salt, peppar ev. örtkryddor eller liknande.
stek i smör!

Till servering: Rödbetor

Fruktsallad


En fräsch och nyttig efterrätt.

Fridas fruktsallad

(Färska frukter! Gillar ej konserverat)
Galiamelon
Persika
Äpplen
Banan
MANGO (jag ÄLSKAR mango)
Lite olika nötter
Russin
Lime

Hacka frukten i lagom stora bitar, hacka nötterna och strö över fruktkompotten tillsammans med russinen. Pressa saften från en lime (jag tog en halv) och rör ner i fruktsalladen. Servera med glass eller ät den som den är.

lunch à la Gustaxel


Här kommer ett litet gästinlägg i min matblogg! Axel och Gustaf ville hemskt gärna ha med detta förtjusande recept bland mina gourmetrecept

Lunch á la Gustaxel

Korv (chorizo, kolbasz)
Pasta
Ketchup
Senap

Gör såhär: Tag fram en kastrull och koka upp pastavatten. Under tiden vattnet kokar kan du skära korven i lagom stora bitar, stek i smör. Häll av vattnet från pastan när den känns lagom al dente och portionera ut denna på finporslinet tillsammans med korven. Strö över ketchup och senap. Bon appétit!

P.s Jag fick stå för efterrätten, receptet på denna finner du ovan!

Chokladkalastårta


I lördags bakade jag en chokladtårta till Johanna som fyller år i morgon. Den blev faktiskt riktigt god och jag kan varmt rekommendera denna till kalas om man har tröttnat på vanlig prinsesstårta eller liknande (den är glutenfri vilket är superbra!). Receptet kommer från Leila liksom många andra underbara recept som jag har testat.

Chokladtårta deluxe

300 g mörk choklad (antingen väljer man en lyxigare variant eller så fungerar blockchoklad bra också)
300 g hasselnötter
1 msk kakao
200 g flytande margarin
1 dl socker
6 ägg (separera äggulor och äggvitor)

Mixa nötter i matberedare (helst) men jag har ingen matberedare så jag körde med stavmixer (man får passa sig lite bara så man inte får en nöt i ögat, det stänker ganska mkt).
Hacka 200 g choklad och mixa med nötterna.
Blanda i smör, kakao och socker och mixa.
Tillsätt äggulorna och mixa.
Vispa äggvitor till hårt skum och vänd ned, lite i taget, försiktigt i smeten.
Smörj och bröa en form med avtagbar kant och häll i smeten. Dela resten av chokladen och stick ned i smeten.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader ca 35 min.

Frosting med jordnötssmör
1/2 dl jordnötssmör
2-2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Blanda alla ingredienser, tillsätt kaffet sist. Bred ut på kakan när den har svalnat något. Strö över goda nötter, ex valnötter, hasselnötter, pecannötter.

Ät som den är eller servera med grädde eller vaniljglass.

Septemberpasta

Idag gjorde jag en härlig hösträtt med färska kantareller som jag plockade efter jobbet igår. Jag hittade både trattkantareller, som jag har torkat, och vanliga kantareller som fick bli dagens middag. Först funderade jag en stund över vad jag skulle hitta på med dessa små godingar men sen kom jag på den briljanta idén att göra en härlig pastarätt. Det blev en hit! Eller hur älskling? ;)

Septemberpasta

Färska kantareller
1 lök
2 vitlöksklyftor
matlagningsgrädde
lite parmesanost
färsk oregano
pasta

Stek svamp, lök och vitlök i smör på ganska hög värme. Krydda med salt och peppar (ev en skvätt soja för färgens skull). Tillsätt matlagningsgrädde och parmesan. Blanda med nykokt pasta. Gott!!

Till pastan gjorde jag en vitkålssallad (pizzasallad)
Riv vitkål tunnt med en osthyvel, häll över en skvätt balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.

RSS 2.0